Triviaaaaaaa

Trivia round three!  We had a small turnout, but still a fun time, and that’s what matters, right?  As normal, I’ll list the questions, and then the questions with answers.
1. How many modern countries were formerly parts of British India? If you got it right, name all of them for a bonus point.

2. What does the “Dalai” in Dalai Lama mean, and  what language is it from? ½ point for each.

3. In which year was Harbin’s first brewery founded?

4. How many khanates did the Mongol empire separate into after Möngke Khan’s death? Bonus point for the names.

5. “Blood is thicker than water” What’s the full saying?

6. How many synagogues does Harbin have?

7. “The Great Game” refers to a spy war fought between which two empires during the 18th and 19th Centuries?

8. The Harbin Zionists sent a group of fifty “pioneers” to what was then British Palestine in what year? Closest answer wins.

9. How many beads are on a traditional Buddhist rosary or mala?

10. Is consuming alcohol inherently bad according to Buddhism?

11. Name the two major sects of Buddhism.

12. The Three Kingdoms period occurred between which two Chinese dynasties?

13. The capital of Shu, one of the Three Kingdoms, is today known by what name?

14. When was the earliest Buddhist temple in China built? Bonus point for the province.

15. What are the four steps of a traditional Chinese medicine diagnosis?

16. What country are Singer brand sewing machines from?

17. During WWII the Japanese army conducted chemical and biological weapons tests at unit 731 in Harbin on live subjects. What were these prisoners euphemistically referred to as? Bonus point for the original Japanese.

18. What is the traditional instrumentation of a string quartet?

19. Why does Harbin’s Confucian temple not have a front gate?

20. Known for its ‘southwest trap’, which *province* of China is regarded as leading the country’s hiphop scene?

21. How many histories and tragedies combined did Shakespeare write? (Hint, he wrote the same number of each).

22. The new governor of the Moscow Region is currently rallying support to move the capital from Moscow to which city?

23. North Korea allegedly successfully tested a hydrogen bomb on Sunday bringing their total number of nuclear tests to how many?

24. Already predicted to hit the U.S. as a category 5 storm, name the hurricane that is currently growing over the Atlantic Ocean.

25. Which three countries in South Asia are currently experiencing extreme flooding?

26. A revolutionary uranium bank founded in part by Warren Buffet is set to open in which country?

27. A phlebotomist extracts what from the human body?

28. Who was the eldest of the Marx Brothers?

29. In the human body what is the hallux?

30. What arcade game released in 1981 featured a character Jumpman attempting to rescue a damsel in distress?

31. In the Fallout video game universe, which country does the United States annex in 2077 in response to China’s invasion of a U.S. State?

32. How much in Monopoly money would you have with four white bills, three green bills, two pink bills and one blue bill?

33. In Mikhail Bulgakov’s “The Master and Margarita” the narrative switches between 1930’s Moscow and the perspective of which historical figure in the year 33 AD?

34. Pb is the symbol for which element?

35. Which country was formerly known as Abyssinia?

36. In the sport of judo, which color follows an orange belt?

37. How many letters are in the German alphabet?

38. The average human body contains how many pints of blood?

39. By what name are the collected sayings of Confucius and his followers known?

40. What does a chef mean if they say, “86 the fish.”?

Answers!

1. How many modern countries were formerly parts of British India? If you got it right, name all of them for a bonus point.
Answer: Five: India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, and Myanmar (those last two were separate before the Partition in 1947, but they still count.
2. What does the “Dalai” in Dalai Lama mean, and  what language is it from? ½ point for each.
Answer: It means “Ocean” in Mongolian
3. In which year was Harbin’s first brewery founded?
Answer: 1900
4. How many khanates did the Mongol empire separate into after Möngke Khan’s death? Bonus point for the names.
Answer: Four. The Ilkhanate, the Yuan dynasty, the Chagatai Khanate, and the Golden Horde
5. “Blood is thicker than water” What’s the full saying?
Answer: “The blood of the covenant is thicker than the water of the womb.”
6. How many synagogues does Harbin have?
Answer: Two
7. “The Great Game” refers to a spy war fought between which two empires during the 18th and 19th Centuries?
Answer: Russia and Great Britain
8. The Harbin Zionists sent a group of fifty “pioneers” to what was then British Palestine in what year? Closest answer wins.
Answer: 1921
9. How many beads are on a traditional Buddhist rosary or mala?
Answer: 108
10. Is consuming alcohol inherently bad according to Buddhism?
Answer: No, it’s forbidden because it makes committing real sins easier.  One player made the argument for “yes” though, by saying that Buddhism prohibits harming one’s body, which drinking alcohol definitely counts as.
11. Name the two major sects of Buddhism.
Answer: Mahayana and Theravada
12. The Three Kingdoms period occurred between which two Chinese dynasties?
Answer: The Han Dynasty and the Jin Dynasty
13. The capital of Shu, one of the Three Kingdoms, is today known by what name?
Answer: Chengdu
14. When was the earliest Buddhist temple in China built? Bonus point for the province.
Answer: 71 AD in present day Henan
15. What are the four steps of a traditional Chinese medicine diagnosis?
Answer:望闻问切 or “look, listen, ask, feel (the pulse)”
16. What country are Singer brand sewing machines from?
Answer: Germany
17. During WWII the Japanese army conducted chemical and biological weapons tests at unit 731 in Harbin on live subjects. What were these prisoners euphemistically referred to as? Bonus point for the original Japanese.
Answer: Wood, from the Japanese maruta.
18. What is the traditional instrumentation of a string quartet?
Answer: Two violins, one viola, and one cello
19. Why does Harbin’s Confucian temple not have a front gate?
Answer: Because no one from Heilongjiang ever placed first in the imperial examinations
20. Known for its ‘southwest trap’, which *province* of China is regarded as leading the country’s hiphop scene?
Answer: Sichuan
21. How many histories and tragedies combined did Shakespeare write? (Hint, he wrote the same number of each).
Answer: 20, 10 each
22. The new governor of the Moscow Region is currently rallying support to move the capital from Moscow to which city?
Answer: Novosibirsk
23. North Korea allegedly successfully tested a hydrogen bomb on Sunday bringing their total number of nuclear tests to how many?
Answer: Six
24. Already predicted to hit the U.S. as a category 5 storm, name the hurricane that is currently growing over the Atlantic Ocean.
Answer: Irma
25. Which three countries in South Asia are currently experiencing extreme flooding?Answer: India, Bangladesh, and Nepal
26. A revolutionary uranium bank founded in part by Warren Buffet is set to open in which country?
Answer: Kazakhstan
27. A phlebotomist extracts what from the human body?
Answer: Blood
28. Who was the eldest of the Marx Brothers?
Answer: Chico (Leonard) Marx
29. In the human body what is the hallux?
Answer: The big toe
30. What arcade game released in 1981 featured a character Jumpman attempting to rescue a damsel in distress?
Answer: Donkey Kong
31. In the Fallout video game universe, which country does the United States annex in 2077 in response to China’s invasion of a U.S. State?
Answer: Canada
32. How much in Monopoly money would you have with four white bills, three green bills, two pink bills and one blue bill?
Answer: $124
33. In Mikhail Bulgakov’s “The Master and Margarita” the narrative switches between 1930’s Moscow and the perspective of which historical figure in the year 33 AD?
Answer: Pontius Pilate
34. Pb is the symbol for which element?
Answer: Lead
35. Which country was formerly known as Abyssinia?
Answer: Ethiopia
36. In the sport of judo, which color follows an orange belt?
Answer: Green
37. How many letters are in the German alphabet?
Answer: 30
38. The average human body contains how many pints of blood?
Answer: Nine
39. By what name are the collected sayings of Confucius and his followers known?
Answer: The Analects
40. What does a chef mean if they say, “86 the fish.”?
Answer: “We’re out of fish.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s